Dragi prijatelji,

prenosimo Vam tekst u izvornom obliku sa stranice Live from Greece…mozda nekom bude znacilo ..
Vaš SPIKS Srbije

Plaže u Grčkoj prilagođene osobama sa invaliditetom

„Na osnovu vaših odgovora i nešto istraživanja, nabrojala sam sve plaže za koje sam naišla na podatak da su prilagođene osobama u invalidskim kolicima, slabo pokretnim i slabovidim.
Ako neka plaža nije pomenuta, dodajte je u komentaru.
“Najveći broj plaža u Grčkoj nije prilagođen osobama sa invaliditetom, ali dobra je vest da se sve više opština uključuje u realizaciju projekata o omogućavanju lakšeg pristupa plažama osobama u invalidskim kolicima, slabo pokretnim i slabovidim.
Nea Proponitida je opština koja je obezbedila i postavila toalete i tuševe prilagođene osobama sa invaliditetom, kao i drvene staze, staze sa sinama (pokretna rampa) i amfibijska kolica. Plaže koje su ovako opremljene su Sahara, gradska plaža u Nea Kalikratiji, Mikonjatika, Agia Mama, Nea Potidea, Nea Moudania, Paralia Dionisiou, Nea Flogita i Nea Plagia.
Na ostrvu Alonisos na dve plaže (Milia i Glifa) postoje staze za osobe sa invaliditetom do vode.
U severnom Egeju 20 plaža na 15 ostrva imaju po dva amfibijska kolica, po jedna staza sa šinama i staza do suncobrana i ležaljki, kao i po jedan kabina za presvlačenje i toalet.
Ostrva na kojima postoji sve gore pomenuto su: Sifnos (plaža Kamares), Thira (plaža Kamari), Naksos (plaža Agios Prokopios), Ios (plaža Milopotamos), Paros (Hrisi Akti), MIkonos (Kalafatis), Antiparo (A’Psaraliki), Siros (Kini), Andros (Batsi), Tinos (Kinia), Rodos (Jalisos, Tsambika, Faliaraki, Eli), Kos (Kritika, Kardamena, Tigaki), Patmos (Kampos) i Kalimnos (Kasonia i Nea Paralia – Pothia).
Na Kritu gradske plaže u Iarepetra, Iraklion, Retimno i Hania (Agia Marina) imaju staze sa šinama i drvene staze do mora, kao i toalete i kabine za presvlačenje.
Od 2016. godine i plaža Neraida u Loutrakiju ima rampu.
Ostrvo Krf je najnaprednije što se tiče brige o turistima ali i lokalnom stanovništvu sa invaliditetom.
Do 2019. godine gotovo svaka plaža na Krfu imaće amfibijska kolica, stazu do mora i rampu.
U ovom trenutku to imaju sledeće plaže:
Dasila (pored Malibu-a), Guvia (centralna plaža), Alikes Potamos (gradska plaža), Ipsu plaža, Mon Repos, Buka Lefkimi, Agios Georgios Argiradon (pre Akvis), Moraitika pored Golden beach-a, Sidari (pored gradskog parkinga), Agios George Pagon (centralna plaža), Roda, Kasiopi i Arila (centralna plaža),
Već je poručeno još nekoliko amfibijskih kolica, a u plan je da budu postavljene i drvene staze kao i zvučni sistem za osobe koje imaju problem sa sluhom.
Na Kipru (grčki deo) sve plaže, ukupno njih 48 ima kompletno ili delimično prilagođen pristup invalidima, uz rampu (staze sa šinama) i amfibijska kolica.
U Olimpik beach-u postoji pokretna rampa ali nije u funkciji. Međutim, postoji drvena stazica do samog mora koju mogu koristit osobe u invalidskim kolicima. Nei Pori ima takođe prilagođene i rampe i toalete, a kafići u Leptokariji drvene stazice do vode.“